KUCHNIA BESKIDZKA

 
Żurek śląski z maślanką w asyście chrupiącego boczku i podsuszanej kiełbasy podawany z ziemniakami
25 PLN
 
Pierogi z bryndzą z dodatkiem owczego twarożku w konfiturze z cebuli z płatkami suszonej maślanki
29 PLN
 
Wiślańskie placki ziemniaczane prosto z blachy z wieprzowymi „wyrzoskami”
35 PLN
 
Filety z górskiego pstrąga z domieszką kawioru z kwaśną śmietaną podane z wiślańską żebroczką, czyli pieczoną babą ziemniaczaną w otulinie musu i oscypka
69 PLN
 
Schabowy w grzankach w towarzystwie zasmażanej z boczkiem kapusty z dodatkiem ziemniaków z masłem oraz olejem z dymki
39 PLN
 
Kołocz - regionalne ciasto drożdżowe z wiejskim serem i kruszonką, z dodatkiem wiśni w konfiturze z miejscową wódką „Przepalanką”
21 PLN
 
Niebiańska Kopa - krem śmietanowy z brzoskwiniowym i ananasowym nadzieniem w duecie z bezą kokosową i bakaliami
25 PLN
 
 
MENU a’ la CARTE
 
PRZEKĄSKI ZIMNE
 
Koper włoski aromatyzowany Wermuthem z dodatkiem cząstek pomarańczy oraz mango, ubrany w listki sałaty i olej imbirowy
30 PLN
 
Śledź marynowany w oleju tłoczonym, przełożony siekaną cebulką ze szczyptą świeżo mielonego pieprzu w asyście buraka i wyselekcjonowanych ziół
30 PLN
 
Carpaccio „Breasola” - cienkie płatki podsuszanego rostbefu z dodatkiem sałaty w otulinie oliwy z oliwek i kawioru z octu balsamicznego
35 PLN
 
Sałata Cesar z kurczakiem na bazie sałaty rzymskiej z pomidorkami koktajlowymi pod pierzynką z parmezanu i grzanek czosnkowych
39 PLN
 
Tatar z polędwicy wołowej z dodatkiem marynowanych rydzy i ogórków konserwowych, wzbogacony twistem z anchois, szalotką i żółtkiem
39 PLN
 
 
PRZEKĄSKI GORĄCE
 
Dynia marynowana z kolendrą, zapiekana w orientalnych przyprawach, podawana z musem imbirowym w towarzystwie chrupiącego brokułu i zielonego sosu chrzanowego
30 PLN
 
Pierożki z szarpaną jagnięciną w duecie z rydzami w otulinie karmelizowanej cebuli z ziołową oliwą
37 PLN
 
Opiekany kozi ser podany w carpaccio z buraka z karmelizowanymi orzechami, rukolą i esencjonalnym sosem z wędzonego jabłka
37 PLN
 
Małże św. Jakuba z domieszką pistacji, doprawione przyprawą korzenną – tonka, zielonym groszkiem i wasabi w asyście musu z dyni
58 PLN
 
Smażone Foie Gras podawane z wytrawnym brioche z gęsim tłuszczem, z dodatkiem konfitury z gorzkiej pomarańczy i szalotki w duecie z pigwą w imbirowej posypce
85 PLN
 
 
ZUPY
 
Zupa z pieczonych pomidorów podawana z mozzarellą z dodatkiem bazylii i oliwy z oliwek
19 PLN
 
Krem z kalafiora z brązowym masłem z wkładką w postaci grzanki z razowego chleba z domieszką truflowej oliwy
22 PLN
 
Consomme z suszonych grzybów w stylu orientalnym w towarzystwie pierożków won ton podawane z olejem czosnkowym i warzywami
28 PLN
 
Bisque -  kremowa zupa na bazie owoców morza w akompaniamencie małży św. Jakuba, z dodatkiem krewetki i pomidorów
40 PLN
 
 
PASTY
 
Makaron casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i czerwonym tajskim curry w otulinie mleka kokosowego i imbiru
35 PLN
 
Ravioli z ricottą w sosie z białego wina z szałwią, z dodatkiem parmezanu, pomidorów i rukoli
39 PLN
 
Tagliatelle z krewetkami pod eskortą szpinaku w asyście papryczki chili i czosnku w aromatycznym białym winie, anyżówce i oliwie
54 PLN
 
 
DANIA RYBNE

Filet z dorady w akompaniamencie pieczonego pomidora i skorzonery z cytryną,  podawany z musem z dyni w duecie ze szpinakiem w maśle czosnkowym
69 PLN
 
Sandacz smażony otulony sosem rakowym, podany z plackiem ziemniaczanym z blachy, z dodatkiem palonego pora i kolorowej marchwi
65 PLN
 
Polędwica z dorsza w sosie musztardowym z Przepalanką, w wyjątkowym trio z grzybów, pieczonego pasternaka i ziemniaka truflowego
69 PLN
 
 
DANIA GŁÓWNE

Filet z kurczaka z kostką w asyście sosu truflowego, skorzonery i warzyw korzeniowych oraz ziemniaków
49 PLN
 
Chrupiące pieczarki w chmurce z musu z pietruszki z rozmarynem, w doborowym towarzystwie sera wegańskiego „cheddar”, domowych pikli oraz frytek ze słodkich ziemniaków, polane sosem śliwkowym z imbirem i papryką
55 PLN
 
Duszona wieprzowina w korzennym sosie śliwkowym z kremowym puddingiem ziemniaczanym i paletą sezonowych warzyw
59 PLN
 
Udko z królika ubrane w kremowy sos z białym winem, podane z truflowymi gnocchi, smażoną brukselką i pomidorami
69 PLN
 
Jagnięcina pieczona z tymiankiem na bazie sosu z podwędzanego jabłka, z dodatkiem zielonych warzyw, ziemniaków mille feuille i kwaśnej śmietany
79 PLN
 
Stek z polędwicy wołowej w sosie z Przepalanki z kruszonym pieprzem i masłem ziołowym, podany z pieczonymi ziemniakami oraz sezonowymi warzywami
95 PLN
 
Comber z jelenia z ciemnym sosem tymiankowym w asyście ciepłej sałatki z orkiszu z grzybami, w zestawie z pomidorami i rukolą oraz kolorową marchewką i groszkiem
119 PLN
 
 
DESERY
 
Szarlotka na ciepło otulona sosem i lodami waniliowymi
15 PLN
 
Sernik wiedeński pieczony z białą czekoladą ubrany w sos malinowy
18 PLN
 
Mus z białą czekoladą i likierem Malibu w towarzystwie galaretki z mango i passiflory
25 PLN
 
Mille feuille z kremem kajmakowym i płatkami soli, podane na cieście francuskim z dodatkiem owoców
25 PLN
 
Ryż tajski z mango w trzech postaciach polany mlekiem kokosowym
25 PLN
 
Wybór lodów i sorbetów – trio smakowe z bitą śmietaną z akcentem z owoców sezonowych, z sosem malinowym i bezą, oprószone posypką z pieczonego mleka
26 PLN
 
Gęsty mus czekoladowy z wyborną kompozycją korzennej gruszki, prażonych orzechów laskowych oraz pomarańczy w cukrze
29 PLN
 
 
MENU DLA DZIECI

ZUPY
 
Zupa ze świeżych pomidorów z ryżem i śmietaną
15 PLN
 
Rosół z makaronem i warzywami na bazie gotowanej piersi kurczaka
15 PLN
 
 
DANIA GŁÓWNE

Chrupiący kurczak z dodatkiem frytek i surówki z marchewki
20 PLN
 
Fileciki rybne z mizerią i ziemniakami
20 PLN
 
Chrupiące brokuły w cieście podawane z frytkami i ketchupem
22 PLN
 
Penne Bolognese - makaron z sosem mięsnym z pomidorami
26 PLN
 
Pizzerina z serem mozzarella w towarzystwie pomidorów i innych warzyw
26 PLN
 
Pizzerina z szynką na bazie sera, pomidorów i warzyw
26 PLN
 
 
DESERY
 
Sernik jogurtowy na zimno z wanilią z dodatkiem owoców i miodu
15 PLN
 
Naleśniki z wiśniami i kremem kajmakowym
20 PLN
 
Naleśniki ze słodkim twarożkiem i owocami sezonowymi
20 PLN
 
Naleśniki z kremem czekoladowym, orzechami laskowymi i sosem karmelowym
25 PLN
 
Pierogi z truskawkami i słodką śmietanką
25 PLN
 
Wybór lodów i sorbetów – trio smakowe z bitą śmietaną pod opieką owoców sezonowych z sosem malinowym i marcepanikiem
26 PLN
 
 
DODATKI:

Surówka z marchewki
9 PLN
 
Mizeria – ogórki ze śmietaną
9 PLN
 
Warzywa gotowane z masłem
9 PLN
 
Pudding ziemniaczany
9 PLN
 
Frytki z ketchupem
15 PLN
 
Karta gramatur i alergenów dostępna na życzenie.